U gebruikt een verouderde browser. Wij raden u aan een upgrade van uw browser uit te voeren naar de meest recente versie.

Vaccineren om gezond te blijven?

Als het gaat om vaccinaties, lijken er altijd twee kampen te zijn. En doorgaans staan ze lijnrecht tegenover elkaar en gooien ze modder en rotte tomaten naar elkaar. Het valt niet mee om zuivere informatie te vinden; wetenschappelijk onderzoek (laten) uitvoeren is vreselijk duur en kan slechts door weinig partijen bekostigd worden. Het is erg lastig om je weg te vinden in de beschikbare informatie (want er ís wel heel veel!) en er wordt maar weinig aandacht besteed aan de keerzijde van het vaccinatiebeleid.
Voor veel mensen is de conclusie dan ook vaak dat er niet veel onderzoek is dat pleit tégen vaccinatie, en het het nut van vaccinaties staat toch onomstotelijk vast...?

Maar is dat wel zo? Heb jij je ingelezen? Weet je wat je kind ingespoten krijgt als het gevaccineerd wordt? Ben je op de hoogte van de mogelijke bijwerkingen en eventuele risico's? Heb je voorafgaand aan het moment van vaccineren, de bijsluiter gekregen en is die met je doorgesproken?
Helaas blijkt in de praktijk dat het antwoord op veel van de bovenstaande vragen, voor veel mensen "nee" is.
Het is niet zo dat ouders worden gewezen op het feit dat vaccinatie niet verplicht is. En hoewel we bij de aanschaf van een doosje paracetamol al een bijsluiter mee krijgen van de apotheek, geldt dat voor vaccinaties niet.
Ik vind dat vreemd. En betreurenswaardig.
Ik wil dan ook proberen om op basis van zoveel mogelijk objectieve informatie, je te helpen bij het maken van een bewuste keuze over vaccinaties. Daarbij richt ik me met name op de vaccinaties uit het vaccinatieschema voor kinderen.

Het is niet makkelijk om een keuze te maken die afwijkt van wat de meeste mensen doen. Je moet dan namelijk best tegen de stroom in roeien. Ik raad ouders dan ook altijd aan om zich af te vragen of ze dat ervoor over hebben.
Ben je iemand die een afwijkende keuze durft te maken? Ben je opgewassen tegen vooroordelen over je besluit? Ben je bereid om je in te lezen in de ziektes, de eventuele behandeling, de vaccinaties...? Kun je het je veroorloven om de tijd te nemen om bij een ziek kind te blijven? Kun je vanuit vertrouwen een keuze maken, en niet gebaseerd op angst? Hoe kun je omgaan met mensen die je een slechte ouder noemen omdat jij je kind niet of anders vaccineert?
Het zijn zomaar wat voorbeelden van vragen die de revue kunnen passeren in een consult over vaccinaties. 

Ik help je op weg door je informatie te geven over

  • de (kinder)ziektes waartegen kinderen op dit moment worden gevaccineerd, de mogelijke complicaties en de manier waarop je je kind kunt ondersteunen tijdens zo'n ziekte;
  • de vaccinaties, de daarin verwerkte hulpstoffen en reststoffen als gevolg van de productie van het vaccin;
  • alternatieve routes, indien je zou willen afwijken van het vastgestelde vaccinatieschema.

Zo kun je zelf een bewuste keuze maken, die past bij jullie als ouders, en bij je kind.


Ook als je kiest voor vaccinatie, zijn er mogelijkheden om de risico's te beperken en (de kans op) eventuele nadelige gevolgen van vaccinatie, vooraf te verminderen of achteraf te herstellen. Ook daarover vertel ik je graag meer!

 

Delen met een ander?

Cookie-beleid

Deze site maakt gebruik van cookies om informatie op uw computer op te slaan.

Gaat u akkoord?