Kindermake-up

Onze oudste dochter Rebecca is een echt meisje-meisje. En ook al is ze pas net 5 geworden, ze is nu al volop bezig met haar looks. Ze bepaalt sinds jaar en dag al zelf wat ze aantrekt (met wisselend resultaat, als je het mij vraagt ;-)) en hoe ze haar haar wil. Dat vind ik allemaal redelijk onschuldig en heel belangrijk voor haar eigen ontwikkeling. Ik wil immers ook graag aantrekken wat ik zelf mooi vind of lekker vind zitten. Dus hoe de combinatie ook uitvalt op een dag, mijn zegen heeft ze.

Maar sinds ze op de basisschool zit en speelt met andere meisjes, is voor mijn dochter ook de wereld die make-up heet, open gegaan. En dat vindt ze he-le-maal fantástisch! Nou vind ik dat allemaal niet zo heel erg nodig (in het kader van “je bent nog wel erg jong voor make-up”) maar ik vond het op zich niet zo heel problematisch dat ze bij vriendinnetjes eens een keertje wat make-up op deed. En ze had op de kermis afgelopen zomer een cadeautje mogen uitkiezen toen ze een bak eendjes leegeschept had, en dat moest natuurlijk ook een make-upsetje worden. Dat hebben we toen oogluikend toegestaan, en ik heb mijn kind werkelijk nog niet eerder zó verguld gezien met iets. Haar eigen make-up!! Gelukkig was het snel op, aangezien ze met het kwastje wat erbij zat hele geulen groef in de oogschaduw alvorens het op haar gezicht te smeren. Nee, niet alleen de ogen; blijkbaar kan blauwe oogschaduw ook príma op je wangen!

Anyhow, het viel me op dat ik wel heel hard moest schrobben om het er weer op te krijgen. Het moet natuurlijk zo lang mogelijk blijven zitten (“nee, mama, het mag er níet af!!”), maar het is ook niet een kwalitatief hoogwaardig product, dat snapt iedereen. Ik ben al een hele tijd bezig met troep-vrije cosmetica en verzorgingsproducten, dus ik had wel kunnen weten dat dat soort kinder-make-upsetjes niet echt ‘In & Op Je Lijf-proof’ zijn, maar zo af en toe een beetje make-up vond ik niet zo’n probleem.

Tot een paar weken geleden, toen ik eens wat meer research deed naar wat er eigenlijk allemaal in zit. En daar werd ik écht niet blij van.

Waar we nog enigszins regelgeving hebben voor de veiligheid van speelgoed (toch in ieder geval voor de eerste jaren van het kinderleven), is dat voor kindermake-up niet het geval. Dat wordt namelijk niet beschouwd als speelgoed. En daarmee vervallen ook de eisen die worden gesteld aan de veiligheid!! Dat geldt overigens hetzelfde voor bijouterie (je weet wel, kettinkjes enzo). Nou zijn er natuurlijk instanties die onderzoek doen naar de kwaliteit van dat soort producten, en een daarvan, de WECF (Women in Europe for a Common Future) heeft in 2011 een steekproef laten uitvoeren door 28 speelgoedartikelen, kindersieraden en kindermake-up te testen op een aantal schadelijke stoffen. In alle geteste make-up werden zware metalen gevonden! Zware metalen kunnen  schade toebrengen aan de lever, nieren, hersenen en het zenuwstelsel en worden in verband gebracht met kanker en neurologische aandoeningen. Dat is in principe zo als je wordt blootgesteld aan te veel zware metalen, maar we krijgen deze op allerlei manieren binnen (denk aan voedingsmiddelen, medicijnen, drinkwater en zelfs de lucht die we allemaal inademen). En als je iets kunt voorkomen door andere keuzes te maken, dan zal ik dat zeker even onderzoeken.

Dus toen december in zicht kwam en Rebecca mocht gaan nadenken over wat ze graag van Sinterklaas wilde krijgen (en voor haar verjaardag, 2 dagen na Sinterklaas), wilde ze natuurlijk heel graag make-up hebben. We hebben toen met haar afgesproken dat ze alleen make-up zonder rotzooi mocht vragen aan Sint (we hadden de maanden ervoor al herhaaldelijk uitgelegd dat ze geen kindermake-upsetje meer mocht hebben omdat daar zoveel rotzooi in zit). Aldus geschiedde, en de Sint was zo goed om het te brengen ;-) Kind blij, ouders blij.

Waar kocht Sint dat? Er zijn een aantal mogelijkheden, die ik even op een rijtje zet.

Je kunt kiezen voor een écht kindersetje zoals  van Little Earth’s (o.a. hier te bestellen) of van Luna Star (hier te krijgen).

Ik koos ervoor om bij een van mijn favoriete webwinkels gewoon een paar dingetjes te bestellen; oogschaduw en een blush/lipgloss (in de sale, en niet meer te krijgen helaas), gecombineerd met een rotzooi-vrij nagellakje van het merk Snails (dat kun je bestellen in deze fantastische webshop, ze verkopen ook Piggy Paint, een ander merk kindernagellak) en een mooi etuitje. Rebecca was er zielsgelukkig mee!

De volgende dag moest het trouwens mee naar school om te laten zien. En toen we ‘s middags thuis kwamen bleek dat ze het etuitje onderweg naar huis verloren was, omdat ze zich tijdens het lopen alweer  aan het opmaken was. We zijn nog terug gelopen, maar we vonden het etuitje met nagellak en oogschaduw niet meer terug.
Hopelijk is degene die het vond, er blij mee en geïnspireerd om voortaan goede spulletjes te gebruiken!

Gepubliceerd door

Caroline

Ik ben Caroline Nuiten-Zielhorst (zeg maar Nuiten), moeder van 3 dochters (Rebecca, Hannah en Emelie) en echtgenote van Carlo. Binnen mijn eigen onderneming, In & Op Je Lijf, adviseer en ondersteun ik mensen die bewuste keuzes willen maken ten aanzien van hun leefstijl, met name met betrekking tot voeding, cosmetica en vaccinaties. In deze blog schrijf ik over wat ik uitpluis, lees, ontdek en meemaak.

One thought on “Kindermake-up”

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *